Stiekem

We are here and it is now. Further than that all human knowledge is moonshine.

(H. L. Mencken)

Stiekem is een woord dat vaak op een negatieve manier gebruikt wordt. Het lijkt dan op geniepig, achterbaks en dat is natuurlijk niet zo fraai.

Toch zit er aan ‘stiekem’ soms ook een ander aspect, iets van geheimzinnig, iets van dingen voor jezelf houden of met een hele kleine kring, iets in het geheim doen. Daar kan vaak ook iets van spanning of opwinding aan zitten. Soms worden de dingen die je ‘stiekem’ doet, minder aantrekkelijk als je het in het openbaar doet.

Geheime kring? Ik heb soms de fantasie van een heleboel mensen die mindfulness beoefenen zonder er over te praten, als ridders van een soort geheime ronde tafel. Zij laten zich er niet op voorstaan dat ze mediteren, ze praten er niet over, maar ze zijn heel toegewijd. Misschien herkennen ze elkaar aan kleine gewoontes, een blik, maar ze trekken niet de aandacht.

Als je ‘het stiekem doet’ kun je een ander niet verantwoordelijk houden voor het wel of niet oefenen. Het is aan jou om de gelegenheid en de tijd te vinden zonder anderen te hinderen.

Als je het ‘stiekem’ doet, ga je creatief zoeken naar mogelijkheden en momenten om te oefenen. Je grijpt je kans, ziet de gelegenheid, en aarzelt niet. Je weet niet wanneer je weer de gelegenheid hebt. Aandacht nu!

Als je enthousiast bent over mindfulness, doe je er goed aan er niet te veel over te praten. Je moet het doen, zelf, op dit moment, je aandacht richten. Als het vruchten af werpt gaan de mensen om je heen het vanzelf merken. Dat is veel effectiever dan er te vaak enthousiast over praten. Dat kan gaan tegenstaan (bekeringsdrift J ). Een extra reden om het ‘stiekem’ te doen.

TIPS VOOR STIEKEM OEFENEN:

1. Mediteren in de trein. Doe oordopjes in, zet het volume niet al te hard zodat je omgeving niet kan meeluisteren, sluit je ogen, en mediteer.

2. Korte aandachtsoefeningen op verloren momenten. Doe ze met de ogen open. Kijk neutraal. Richt je aandacht op je adem, doe de ademruimte, of geef aandacht aan geluiden.

–        bij het kopieerapparaat,
–        in de rij in de supermarkt,
–        aan het begin van een vergadering voordat iedereen binnen is,
–        tijdens een vergadering bij een punt dat voor jou niet relevant is,
–        tijdens de reclame op TV,
–        bij een rood stoplicht (ook leuk voor wandelaars en fietsers 🙂 )
–        wachtend op tram, trein of bus.

3. Langzame loopmeditatie. Loop in een traag tempo, alsof je ijsbeert. Dit kan vooral goed op een perron wachtend op het openbaar vervoer.

4. Loopmeditatie in normaal tempo. Loop in een rustig tempo en besteedt net als bij langzame loopmeditatie aandacht aan je voeten en benen. Loop zo dat het niemand opvalt dat je iets speciaals aan het doen bent.

5. Wandelen. Maak een wandeling waarbij je achtereenvolgens de verschillende zintuigen centraal stelt: kijken, luisteren, voelen, misschien ruiken. Vooral prettig in je eentje, en heel geschikt voor de lunchpauze.

Courage does not always roar. Sometimes courage is that small quiet voice at the end of the day saying “I will try again tomorrow” (Mary Anne Radmacher )

 

CC BY-NC-ND © 2014 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2014 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Je kunt je abonneren op mijn nieuwsbrief Mindfuel.

Dan ontvang je elk nieuw artikel meteen in je mailbox.
Bovendien ontvang je de Mindfulness starterskit, bestaande uit een mini-eBook en audio- oefening,waarmee je zelf aan de slag kan.
[nbformulier]

Scroll naar boven