Vind die barmhartige Samaritaan

Eigenliefde schijnt maar al te vaak onbeantwoord te blijven.
Anthony Powell

Als je mensen beoordeelt, heb je geen tijd om van ze te houden.
Moeder Teresa

Kabat Zinn: Simple? Yes. Easy? NO!

Compassietraining is in. Nu mindfulness meer en meer een plaats in onze maatschappij krijgt, en steeds meer mensen er kennis mee hebben gemaakt – komt de vraag om verdieping en het verder ontwikkelen van vaardigheden.

Mildheid, zachtheid, compassie, zijn belangrijk ingrediënt in mindfulness. Tijdens de mindfulnesstraining wordt dit ook ontwikkeld. Toch is juist dit aspect vaak lastig voor mensen.

Er zijn obstakels. Kritiek, oordelen, gejaagdheid, ergernis, tegenover jezelf en anderen staan je in de weg.

Compassie is meeleven met anderen, betrokken, vriendelijk. Steunend, troostend. Begrijpend. Geïnteresseerd. Het doet gever en ontvanger goed.

Zelfcompassie is hetzelfde maar dan voor jezelf. Zelfcompassie heb je nodig om jezelf te troosten, motiveren, stimuleren. Ook als je mindfulness wilt cultiveren, heb je mededogen nodig. Compassie en zelfcompassie zijn keerzijdes van de medaille en vullen elkaar aan.

Intermezzo
In een onderzoek moesten theologie-studenten een preek schrijven.
Die preek ging voor de helft van de studenten over het verhaal van de barmhartige Samaritaan. De andere helft schreef over een ander onderwerp.
Nadat ze de tekst hadden geschreven moesten ze naar een ander gebouw lopen – om daar de preek te geven.
Tegen sommige studenten werd gezegd dat ze voort moesten maken, omdat ze waren uitgelopen, en ze de mensen niet moesten laten wachten. Tegen andere studenten werd gezegd, neem je tijd, maak er een fijne wandeling van, je hebt alle tijd.
Let wel: Dit waren theologiestudenten. En de helft van hen had zich geconcentreerd op het verhaal van de Barmhartige Samaritaan.

Telkens als een student onderweg was naar het andere gebouw, kwam die iemand tegen – iemand die naast de weg lag en duidelijk hulp nodig had.
Wat gebeurde er? Gingen ze helpen?

Het bleek niets te maken te hebben met het onderwerp van hun preek. Er was geen verschil tussen de studenten die over de Barmhartige Samaritaan gingen preken en de anderen.
Wel had het te maken met
– of ze te laat waren of juist voldoende tijd hadden,
– of ze bezorgd waren en in beslag genomen door hun preek of eerder ontspannen waren.
Tijd helpt. Als je voldoende tijd hebt, is het makkelijker om de barmhartige in jezelf te ontdekken!

Even iets breder: als je je vermogen om compassie te voelen en te uiten, wilt ontwikkelen heb je nodig:
1. tijd (als je haast hebt kost het moeite je in te leven of bekommeren om een ander of jezelf),
2. vertragen (jezelf de tijd gunnen om waar te nemen wat iemand of jijzelf nodig heeft),
3. aandacht (het is moeilijk je in te leven in een ander, mee te leven, als je aan het dagdromen of plannen bent),
4. besef van menselijke kwetsbaarheid (we zijn allemaal kwetsbaar, we hebben allemaal zwakke plekken, we maken allemaal pijn en verdriet mee, als je dit wilt ontkennen of vermijden is het moeilijk met een ander of jezelf mee te leven).

Velen van ons hebben weinig zelfcompassie. Met name zelfcompassie is voor veel Westerlingen lastig, misschien omdat we zwakten willen uitbannen, perfectionistisch zijn, en streng voor onszelf. We moeten het ontwikkelen …

De kracht van kwetsbaarheid
Om (zelf)compassie toe te laten moeten we in contact staan met onze zwakke plekken, onze kwetsbaarheid. Kijk en luister naar Brené Brown in haar inspirerende TED-speeches

Veel kijkplezier!

Wil je compassie en zelfcompassie ontwikkelen? Wil je milder zijn? Wil je jezelf beter kunnen opvangen? Dan is een compassietraining misschien iets voor jou! Kijk hier voor informatie over onze compassietrainingen.

Leraren openen de deur,
maar je moet zelf naar binnen gaan
(Chinese spreuk) 

CC BY-NC-ND © 2018 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2018 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”

Scroll naar boven